Jak poprawić odporność organizmu w czasie koronawirusa według Ajurwedy?

Pomimo luzowania obostrzeń związanych z koronawirusem, zagrożenie zarażenia się nie maleje. Jak się chronić i jak wzmocnić nasz organizm? Według Ajurwedy za naszą odporność odpowiedzialny jest Ojas. Żeby wzmocnić go musimy mieć silny i prawidłowy ogień trawienny czyli Agni. Działa on na wielu poziomach takich jak: układ trawienny, na poziomie tkanek, komórek, a także na poziomie mentalnym i intelektualnym. Jeśli chcemy wzmocnić naszą odporność, być silni i zwalczać różne dolegliwości, musimy mieć silne Agni. Trzy proste przepisy na poprawę ognia trawiennego:

  1. Imbir, koper włoski, kumin, czarny pieprz, kolendra. Wszystkie sproszkowane zioła w jednakowej ilości wymieszaj. Stosuj 1 łyżeczkę mieszanki z połową szklanki wody dwa razy dziennie po obiedzie i kolacji.
  2. Jedz posiłki zgodnie z ajurwedą. Żołądek jest wielkości naszej zamkniętej dłoni. Nie przejadaj się, wypełniaj go w ilości 1/3 pokarmem stałym, 1/3 płynnym, 1/3 zostaw pustą. Zachowaj co najmniej 4 godzinne przerwy między posiłkami, jedz posiłki lekkostrawne zgodnie z Twoją konstytucją (Prakrti).
  3. Jedz posiłki w miłej atmosferze, w ciszy unikając telewizji, komputera i mediów. Nie jedz, jak jesteś zdenerwowany.

Dzięki tym trzem prostym zasadom zachowasz silny Ojas.

Źródło: Dr Partap Chauhan Jiva Ayurveda